You are currently viewing Ráno po Novom roku
Mrazivá krása v detailoch

Ráno po Novom roku

Jemný štart do nového roka

Dnes ráno som chcela vstať skoro, dokonca som si nastavila budík. Po Silvestri sme si však akosi pokazili časy spánku a vstávania. Roky som nechápala, aké dôležité je pravidelné zaspávanie a ranné vstávanie. Keď nám to mama opakovala každý deň, hľadali sme všetko možné ako dôvod, aby sme ten čas večer ešte natiahli. Ráno sa však ťažko vstávalo, a ja som si potichu povedala, že večer naozaj pôjdem spať v správnom čase… Ale tak to šlo roky.

Celkovo som dlhé roky považovala spánok za stratu času – veď je toľko vecí, ktoré treba stihnúť! Dnes sa však už pristihujem, ako opakujem maminu povestnú vetu: „Veď len počkaj, keď budeš mať vlastné deti, oni ti ukážu!“


Každodenná zábava s piatimi deťmi

Dať spať päť detí nie je práve najjednoduchšia úloha. Tesne pred spaním si spomenú, že potrebujú projekt o rodokmeni až po siedme pokolenie, alebo že zlomili tento rok už dvanáste kružidlo. Iné zistí, že nutne potrebuje konkrétne tričko na ráno, a je to doslova otázka života a smrti. Starší syn sa rozčuľuje, že sa musí učiť matematiku, a sťažuje sa, že nepočuje vlastné myšlienky, zatiaľ čo jediný Jakub flegmaticky poznamená, že on má všetko pripravené a dokonca pomáha s prípravou raňajok.

Raňajky sú u nás kapitola sama o sebe. Barborka sleduje najnovšie veggie trendy, zatiaľ čo chalani potrebujú poriadne zásoby na celý deň. A tak každé ráno začína hľadaním motlitby, meditačným cvičením alebo hlbokým nádychom, aby som všetkých vypravila z domu v pokoji a s úsmevom.


Rituály, ktoré nám robia radosť

Jedným z mojich obľúbených spôsobov, ako vypnúť od práce a zrelaxovať, je varenie a pečenie. Varenie nie je len o jedle – je to čas, ktorý trávim s deťmi, učím ich cez recepty počítanie, fyziku a chémiu. Je to priestor, kde vypnem od tabuliek a výpočtov a sústredím sa na tvorbu. Každý deň sa snažím variť alebo piecť aspoň jedno jedlo s niektorým z detí.

Tento čas nám prináša nielen chutné raňajky, ale aj spoločné chvíle, na ktoré sa vždy teším. A ak sa niečo nepodarí, pridáme trochu humoru, napravíme, a ideme ďalej.


Dnešná misia: Posilňovňa a sladké zdravé experimenty

Dnes mali moji veľkí chlapi vážnu misiu – prvýkrát v novom roku navštívili posilku. Po návrate boli plní energie a nadšenia, ako zvládli svoj prvý tréningový deň. S novoročnými predsavzatiami, samozrejme. Zvládli to bravúrne, ale po návrate som dostala ťažkú úlohu. Zhýčkaní Vianocami a sviatkami, plnými koláčikmi od výmyslu sveta, si vypýtali sladké – ale zdravé.

Pripravila som dva typy koláčikov podľa preferencií mojich veľkých chlapov – jeden s jemnou čokoládovo-cviklovou chuťou pre milovníkov netradičných kombinácií a druhý pre tých, ktorí preferujú klasiku ozvláštnenú čerstvým ovocím. Skombinovala som vysokopercentnú čokoládu s vláčnou cviklou, pretože som chcela vytvoriť dezert, ktorý by spojil intenzitu čokolády s jemnou, zemitou sladkosťou cvikly. Chute som ozvláštnila kumkvatom pre jeho sviežu citrusovú kyslosť, sušenými malinami, ktoré pridali jemnú ovocnú horkosť, a lístkami mäty, ktoré dodali ľahký, osviežujúci tón. A nemyslite si, že som špeciálne kvôli tejto kombinácii bola v obchode. Nakoľko je poľadovica, von ma motivovali iba krásne namrznuté stromy a rastliny. Chvíľu som si však vyhradila pre seba a fotoaparát – a zachytila som, ako zima maľuje ľadovými farbami aj tie najjemnejšie detaily prírody. Tento moment ma inšpiroval aj pri pečení – pripomenul mi, že aj jednoduché a prirodzené ingrediencie môžu vytvoriť niečo výnimočné. (Pridávam jeden z mojich dnešných úlovkov. Fascinovalo ma, ako mráz dokáže vykresliť nádherné detaily na prírode, a pri pohľade na tieto jemné vzory som si uvedomila, že aj v jednoduchých veciach sa skrýva krása – rovnako ako v našich každodenných rituáloch a radostiach.)

Cviklu som mala doma, pretože som na Silvestrovský večer varila boršč – naše obľúbené jedlo. Kumkvat som si odobrala z vianočnej ikebany a mätu som mala pripravenú na zdravý čaj. Do čokoládovo-cviklovej masy som pridala černice zo záhrady, ktoré sme si v lete odložili. Tieto šťavnaté bobule som zvolila nielen kvôli ich dostupnosti, ale aj pre ich jemnú kyslosť, ktorá dokonale vyvažuje bohatú chuť čokolády a dodáva koláču príjemnú sviežosť. Tieto šťavnaté bobule nielenže pridali jemnú kyslosť, ktorá krásne kontrastuje s čokoládou, ale zároveň pripomenuli letné dni plné zberu a prírody. Výsledok? Dokonalá kombinácia chutí a zdravia.


Recept: Čokoládovo-cviklový koláč s černicami

Ingrediencie:

  • 200 g varenej cvikly (nastrúhanej)
  • 150 g vysokopercentnej čokolády
  • 100 g masla
  • 3 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 100 g černíc (čerstvých alebo mrazených)
  • sušené maliny na dozdobenie

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si formu (srdiečkovú alebo okrúhlu).
  2. Čokoládu roztopíme s maslom vo vodnom kúpeli.
  3. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, postupne pridáme nastrúhanú cviklu a roztopenú čokoládu s maslom.
  4. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Jemne premiešame.
  5. Nakoniec pridáme černice a zmes vylejeme do formy.
  6. Pečieme približne 30 – 35 minút, kým je koláčik na povrchu pevný, ale vo vnútri stále vláčny.

Zdobenie: Polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme kumkvatom, malinami a mätou.


Nech je aj váš deň plný chutných a zdravých rituálov!

Pridaj komentár