You are currently viewing 🥣 Nedeľa, ktorá lieči. Láskou, rytmom aj vôňou jedla

🥣 Nedeľa, ktorá lieči. Láskou, rytmom aj vôňou jedla

Alebo: Ako vyzerá deň, keď kuchyňa nie je povinnosť, ale objatie – a zároveň jemná odpoveď svetu, ktorý sleduje

Ráno ako prvé siaham po rýchlovarnej kanvici a zalievam čaj. Yerba Maté. S Rasťom je to náš spoločný rituál. Namiesto kávy. A ja som po ňom vždy neskutočne hladná.

Kým deti ešte spia, Rasťo pozerá rozprávku – áno, čítate správne. Nedeľu žijeme skoro ako bežný deň, len pomalšie. A najmä s úmyslom. Kedysi, keď som prechádzala úzkosťou, mi opakoval: „Dýchaj, papaj, spi.“ Učil ma znova rytmu, ktorý som stratila. Zvládnuť krízu znamenalo nie bojovať, ale načúvať – jemu, sebe, telu. A dýchať jeho dych.

Nie všetci videli tieto dni. Ale niektoré veci sa nedajú vysvetliť slovami. Len rytmom.

A keď som aj v noci vstala a chcela niečo riešiť, len ma objal a povedal: „Ešte zostaň. Tma tiež lieči.“


🍵 Raňajky, ktoré rozžiaria deň

Zatiaľ čo on dobieha rozprávkový dej, ja vážim ovsené vločky. Jemné, lacné, rýchle. Zaliate mliekom, chvíľka čaju a sú hotové.

  • Ženská porcia? 40–50 g
  • Chlapská? 70–80 g

K tomu lyžica medu, ovocie, chia semiačka, niekedy aj mascarpone alebo jogurt. Krása jednoduchosti. A energia na dopoludnie. Nie ako tréner, ale ako žena, ktorá vie, že keď ráno dobre naštartuje, deň sa vydarí.

Niektorí ľudia ma poznajú ako finančnú odborníčku. No aj ten najlepší kompas potrebuje pevnú zem pod nohami. A tá sa začína presne tu – raňajkami v bezpečí.


🍰 Koláčik pre deti (a môj trik!)

Deti dnes mali na raňajky koláčik z kyslého mlieka a černíc. Takto im „nenápadne“ podstrčím ovocie. Dva plechy zmizli, ani som nestihla odfotiť.

Pre mňa je koláč večerou, ale takou, čo má zmysel – plnú chutí, živín a lásky. Je to starý trik. Vložiť do cesta všetko, čo si jeseň pamätá. A napiecť deťom pocit bezpečia.

A možno aj odpoveď svetu: že sa dá starať aj s láskou, aj s rozumom. A že nikto nemusí vysvetľovať, že pečenie môže byť stratégia.


📋 Projekt a časový sklz (a realita multitaskingu)

Po raňajkách som sa zahĺbila do písania podnikateľského projektu pre Františka. Keď som dopísala posledné riadky článku, Rasťo už stál pri chladničke. Klasika – otvoril, zatvoril: „Nemáme nič.“

Lenže máme. Nákupy robievame v pondelok, v nedeľu vždy spracúvam zvyšky. A začína improvizácia – nie núdza, ale tvorivý šport. A najmä dôkaz, že keď sa starám o iných, nezabúdam na seba.

Zároveň už bežala práčka, kuchynský drez mal za sebou dve kolá okolo sveta a tretíkrát som nakladala umývačku – bez veľkého nadšenia.

🍽️ Obed z improvizácie (a zručnosti)

1. Maslová tekvica – do rúry 2. Hríbiková omáčka – šampiňóny, pór, medvedí cesnak 3. Paradajkovo-cuketová omáčka – cesnak, pór, čerstvé oregano, cukina, paradajky

Najmenší nemá rád hríby – ale aj to sa zmení. Presne viem, že okolo trinástky sa zázračne mení jedálniček. 😉

Tekvicu som po upečení roztlačila vidličkou, pridala vajíčko, špaldovú múku, korenie, soľ a kvapku mlieka – vznikli halušky.

Farebné jedlo = výživné jedlo. A deti ho milujú. Nie kvôli fotke, ale kvôli emócii. Lebo v našej kuchyni sú aj oči hladné. A keď sa usmejú oči, žalúdok sa pridá.

A keď sa zasmejú všetci – prichádza pokoj. Aj pre mňa. Aj pre svet, ktorý sa pozerá. No niekedy príde aj otázka: „A kto sprace kuchyňu?“ Väčšinou sa obetuje Rasťo, ale až po jedle. 

🧠 Kuchyňa ako učebnica (a niekedy aj telocvičňa nervov)

So svojimi trinásťročnými synmi riešime:

  • prepočty v receptoch
  • ako sa potraviny menia po tepelnej úprave
  • výživu, akné, potenie, svaly (áno, aj to patrí do debaty)

So sedemnásťročnou dcérou – cyklus, energiu, pleť. S dvadsaťročným chalanom – ako potešiť druhého cez tanier.

Každé dieťa má iný pohľad. Ale všetky sa učia cez život. A varenie je život. Učia sa odhadnúť čas, poradie krokov, logiku aj fantáziu. A čo je najdôležitejšie – že keď niečo chýba, dá sa to nahradiť. Láskou, pozornosťou alebo jednoducho inou surovinou.

A niekedy sa učíme aj to, že nie všetko ide ako po masle. Niekedy ide len maslo po podlahe, keď ho niekto pustí. 🙂


🍊 A večer? Mrkvová torta!

Mrkva a tvaroh z chladničky inšpirovali dezert – mrkvová torta so špaldovou múkou, lieskovcami, tvarohovým krémom, bielou čokoládou a pomarančovou kôrou.

A keď sme si sadli k stolu – všetci, s tanierom, smiechom a vôňou – bol to deň, na ktorý sa bude spomínať. Nie pre fotky. Ale pre chvíle. Aj pre svedkov. Lebo niekedy sú tie najdôležitejšie dôkazy – obyčajné.

Aj keď som bola unavená. Aj keď som si tri razy odložila oddych. Aj keď som nepočula jediné „ďakujem“ za umytý hrniec. Ale viem, že to má zmysel.


❤️ Záver, ktorý neplánuješ

Nie všetko sa dá naplánovať. Ale veľa sa dá urobiť z toho, čo už máme. Stačí sa dobre pozrieť, veriť si a skúsiť to inak.

Lebo kuchyňa nie je len miestnosť. Je to priestor, kde sa učí život. Kde vznikajú rozhodnutia. Kde sa dá utíšiť úzkosť, vyjadriť láska, alebo len zostať chvíľu ticho.

A ak máte pocit, že nemáte z čoho variť – možno sa len pozeráte príliš rýchlo. Alebo vám niekto povedal, že ste neschopní.

A možno len treba niekomu ukázať: Pozrite sa ešte raz.


#SrdceNaTanieri #NedelnaKuchyna #ZivotVoVoniach #DetiAKuchyna #JedloAkoLekcia #AjTotoJeStarostlivost

Pridaj komentár